POI Tokio 1964

Poletne olimpijske igre Tokio 1964

Leta 1964 so se najboljši športniki prvič srečali na azijskih tleh. Po "embargu" zaradi vloge v drugi svetovni vojni je gostovanje olimpijskih iger Japoncem predstavljalo dokončno vrnitev v mednarodno dogajanje.

 

Kraj in čas: Tokio (Japonska); 10. – 24. oktober 1964
Ostali kandidati: Detroit, Dunaj in Bruselj
Udeležba: 93 držav, 5151 športnikov
Število športov: 19 športov, 163 disciplin
Število slovenskih športnikov: 18
Ogenj je prižgal: Jošinoro Sakai (študent, rojen na dan, ko je eksplodirala atomska bomba v Hirošimi, 6. Avgusta 1945)
Igre je odprl: Cesar Hirohito
Olimpijska prisega: Takaši Ono (gimnastičar)
Povezava na MOK: POI Tokio 1964

več

Zanimivosti s poletnih olimpijskih iger Tokio 1964

Igre so krasili dovršeni športni objekti, v katere so organizatorji vložili velike vsote denarja. Na otvoritveni slovesnosti se je pred cesarskimi očmi predstavilo več kot 5.100 športnikov iz kar 93 držav. Med njimi pa ni bilo športnikov iz Južnoafriške republike, ki so pravico nastopanja dobili šele leta 1992. Olimpijski ogenj je prižgal Jošinoro Sakaj, študent, ki se je v bližini Hirošime rodil šestega avgusta leta 1945, torej na dan, ko je to japonsko mesto razdejala atomska bomba. Golobi miru pa so na otvoritveni slovesnosti simbolično pozivali k miru. Vseeno tudi japonske OI niso minile brez velikega rivalstva največjih dveh svetovnih velesil, ki sta hladni vojni v športu dodali kar nekaj stopinj. Tokrat so bili boljše volje Američani, ki so v deželi vzhajajočega sonca pobrali šest zlatih medalj več od Sovjetske zveze.

Olimpijski vrhunci

Že po tradiciji so bili med najbolj vestnimi zbiralci žlahtne kovine plavalci in telovadci. Vlogo najboljšega med najboljšimi je tokrat prevzel ameriški plavalec Don Schollander, ki je zmagal dvakrat med posamezniki (100 in 400 metrov prosto) in dvakrat v štafeti. Po tri zlate kolajne pa so prejeli Vera Časlavska, Jukio Endo, Sharon Stouder in Stephen Clark. Olimpijski prvak je znova postal tudi sloviti etiopijski maratonec Abebe Bikila, ki pa je to pot 42 km in 195 m pretekel v obutvi.

Zanimivo je bilo tudi tekmovanje v judu, novem športu v programu olimpijskih iger. Uvedbe so se nadvse veselili domačini, ki so pobrali zlata odličja prav v vseh kategorijah z izjemo absolutne. V "kraljevi disciplini" je zmago domačinu Kaminagi "ukradel" Nizozemec Antonius Geesink. Novost na igrah je bila tudi odbojka.

Sicer pa je na Japonskem svojo neverjetno olimpijsko zgodbo sklenila v Ukrajini rojena telovadka Larisa Latinina. Skupaj je osvojila neverjetnih in zaenkrat neponovljivih 18 olimpijskih kolajn, od tega 9 zlatih.

Slovenci in POI 1964

Druženje najboljših športnikov zemeljske oble v deželi vzhajajočega sonca je bilo za 18-članski slovenski tabor znova zgodovinske narave, saj se je telovadec Miroslav Cerar kot prvi po nepozabni dobi Leona Štuklja znašel med dobitniki odličij. Cerar, ki si je z izjemnimi izvedbami prislužil naziv romantika orodne telovadbe, je na Japonskem osvojil zlato kolajno na konju z ročaji. Svoj uspeh pa je pravnik iz Ljubljane dopolnil še z bronom na drogu. O Cerarjevi prisotnosti v najožjem gimnastičnem vrhu pričata še šesto mesto na bradlji in sedmo v mnogoboju. Sila blizu odličja so bili na Japonskem tudi veslači, saj je osmerec osvojil četrto mesto.

Z uspešnimi nastopi pa se je po igrah na Japonskem lahko pohvalila tudi edina slovenska predstavnica. Atletinja Draga Stamejčič je v peteroboju osvojila peto mesto, dve mesti slabša pa je bila v teku na 80 metrov z ovirami. Izmed atletskih dosežkov velja omeniti še deseto mesto Franca Červana v teku na 10 km.

Slovenski uspehi

Cerar Miroslav
Miroslav Cerar športna gimnastika ,konj z ročaji Rezultat:19,525
Cerar Miroslav
Miroslav Cerar športna gimnastika ,drog Rezultat:19,500

Do 10 mesta

Miroslav Cerar športna gimnastika konj z ročaji 1. mesto
Miroslav Cerar športna gimnastika drog 3. mesto
Jadran Barut, Jože Berc, Alojz Colja, Boris Klavora, Lucijan Kleva, Marko Mandič, Vekoslav Skalak veslanje osmerec 4. mesto
Draga Stamejčič atletika peteroboj 5. mesto
Miroslav Cerar športna gimnastika bradlja 6. mesto
Ivo Daneu, Vital Eiselt košarka ekipa 7. mesto
Draga Stamejčič atletika 80 m ovire 7. mesto
Miroslav Cerar športna gimnastika mnogoboj 7. mesto
Franc Červan atletika 10.000 m 10. mesto
Janez Brodnik, Miroslav Cerar, Martin Šrot športna gimnastika ekipno 11. mesto
Roman Lešek atletika palica 13. mesto
Janez Brodnik športna gimnastika mnogoboj 57. mesto
Martin Šrot športna gimnastika mnogoboj 65. mesto

Pregled medalj

Država
Zlata medalja
Srebrna medalja
Bronasta medalja
Skupaj

Urnik in rezultati

10. okt. 1964 - 24. okt. 1964


atletika, 10.000 m
 Franc Červan 10.m 29:21,0 (FIN) - finale
atletika, 1500 m
 Simo Važič izpad v polfinalu 3:43,9 (PR); 3:48,3 (PF) - finale
atletika, 3000 m zapreke
 Slavko Špan izpad v kvalifikacijah 8:57,6 (PR) - finale
atletika, 5000 m
 Franc Červan izpad v kvalifikacijah 14:16,6 (PR) - finale
atletika, 80 m ovire
 Draga Stamejčič 7.m 10,8 (FIN); 10,8 (PR); 10,7 (PF) - finale
športna gimnastika , konj z ročaji
 Miroslav Cerar 1.m 19,525 - finale
veslanje, dvojec s krmarjem
  (Janjuševič Slavko) izpad v repesažu 7:40,89 repešaž - finale