ZOI Lake Placid 1932

Zimske olimpijske igre Lake Placid 1932

Leta 1932 se je zimska olimpijska družina prvič podala čez Atlantik, zaradi česar je bila tudi udeležba precej bolj skromna. Zimske olimpijske igre 1932 (uradno 3. zimske olimpijske igre) so bile  v Lake Placidu (New York, ZDA).

 

Kraj in čas: Lake Placid (ZDA), 4. – 15. februar 1932
Ostali kandidati:
Udeležba: 17 držav, 252 športnikov
Število športov: 4 športi, 14 disciplin
Število slovenskih športnikov: /
Ogenj je prižgal: prvič prižgan leta 1936
Igre je odprl: Franklin D. Roosevelt (guverner New Yorka)
Olimpijska zaprisega: John Shea (hitrostni drsalec)

Povezava na MOK: ZOI Lake Placid 1932

več

Zanimivosti z zimskih olimpijskih iger Lake Placid 1932

Norvežani, ki so kraljevali v Franciji in Švici, so v Združenih državah Ameriki izgubili primat najboljšega. Osvojili so sicer 10 kolajn, a vseeno krepko zaostali za domačini s 15 kolajnami. Sicer pa so gostitelji skupaj s Kanadčani tvorili več kot polovico sodelujočih. Zaradi oddaljenosti in precejšnjih stroškov se namreč številni športniki niso podali v gorovje Adirondack. Tudi slovenski športniki so ostali doma.

 

Igre, ki so potekale med veliko gospodarsko krizo in so organizatorju prinesle finančni zlom, je odprl Fraklin D. Roosevelt. Tedaj še guverner ameriške zvezne države New York je nato že čez nekaj mesecev postal 32. predsednik ZDA. Predsednik organizacijskega odbora Godfrey Dewey se je v korist iger odrekel zemljišču, na katerem so pripravi spektakularno progo za bob. Tudi sicer so se prireditelji trudili pripraviti zanimive ter za športnike in obiskovalce prijazne igre. Pri tem načrtu pa ni sodelovala narava, saj so bile vremenske razmere vse prej kot naklonjene, zaradi česar so se igre končale z dvodnevno zamudo.

 

Junaka iger sta bila domača hitrostna drsalca Irving Jaffe in John Ames Shea. Slednji je na uradni otvoritvi prisegel v imenu športnikov, nato pa pridrsal do dveh zlatih odličij. Nase je vnovič opozorila tudi norveška drsalka, ki je ubranila zlato iz St Moritza. Posebno poglavje pa je spisal tudi član zlatega ameriškega boba Edward Eagan, ki je pred tem leta 1920 na poletnih OI v Antweronu postal prvak v boksu.

Slovenski uspehi

Do 10 mesta

Pregled medalj

Urnik in rezultati

01. jan. 1970 - 01. jan. 1970

Datumi

Športi

Discipline

Faze

Rezultati

Športniki

Ekipe