ZOI Oslo 1952

Zimske olimpijske igre Oslo 1952

Zimske olimpijske igre 1952 (uradno 5. olimpijske zimske igre) so potekale norveškem Oslu. Norveški športniki so bili vse od prvih iger leta 1924 v ospredju, leta 1952 pa so vendarle dočakali tudi tekmovanja pred domačo publiko.

 

Kraj in čas: Oslo (Norveška), 14. – 25. februar 1952
Ostali kandidati: Cortina d'Ampezzo (Italija) in Lake Placid (ZDA)
Udeležba: 30 držav, 694 športnikov
Število športov: 6 športov, 22 disciplin
Število slovenskih športnikov: 5
Ogenj je prižgal: Eigil Nansen (vnuk raziskovalca Fridtjofa Nansena)
Igre je odprl: Princesa Ragnhild
Olimpijska zaprisega: Torbjorn Falkanger (smučarski skakalec)

Povezava na MOK: ZOI Oslo 1952

več

Zanimivosti z zimskih olimpijskih iger Oslo 1952

Za organizacijo drugih povojnih iger sta se potegovala tudi Lake Placid in Cortina d'Ampezzo, a je bil Mednarodni olimpijski komite trdno odločen tekmovanje prepustiti zibelki sodobnega smučanja. Igre v norveški prestolnici so bile v vseh pogledih nekaj posebnega. Občudovanja vredna udeležba, izjemno zanimanje domačih ljubiteljev zimskih športov, vrnitev Nemcev in Japoncev v olimpijsko areno in slovesno prižiganje ognja so bile osrednje značilnosti Osla 1952. Po zgledu poletnih iger so na Norveškem prvič uprizorili tudi tek z olimpijsko baklo in prižiganjem ognja na slovesni otvoritvi. Ogenj so prižgali v Telemarku in ga ponesli v Oslo, zadnji nosilec pa je bil Eigil Nansen.

 

Igre so imele poseben naboj tudi zavoljo odličnih dosežkov domačih športnikov, ki so navdušili številne navijače. Pravi magnet je bila predvsem skakalna tekma na Holmenkollnu, saj se je ob vznožju znamenite naprave zbralo kar 150 tisoč navijačev, ki so glasno pozdravili dvojno norveško zmago. Domačini so pobrali kar 16 kolajn in na lestvici dobitnikov krepko prehiteli ZDA, Finsko, Nemčijo in Avstrijo. Med junaki iger je bil s trojnim olimpijskim naslovom hitrostni drsalec Hjamar Andersen.

 

Med bolj odmevnimi dogodki so bile tudi smučarske tekme. Ob slalomu in smuku so tekmovalci prvič potegovali še za veleslalomska odličja. Pri dekletih je imela glavno besedo Američanka Andrea L. Mead, v moški konkurenci pa je bil ob Avstrijcu Othmarju Schneiderju prvo ime domačin Stein Eriksen.

Slovenski uspehi

Do 10 mesta

Janko Štefe alpsko smučanje smuk 13. mesto
Angela Kordež tek na smučeh 10 km 16. mesto
Janez Polda smučarski skoki normalna skakalnica 16. mesto
Tine Mulej alpsko smučanje veleslalom 27. mesto
Karel Klančnik smučarski skoki normalna skakalnica 29. mesto
Janko Štefe alpsko smučanje veleslalom 33. mesto

Pregled medalj

Država
Zlata medalja
Srebrna medalja
Bronasta medalja
Skupaj

Urnik in rezultati

14. feb. 1952 - 25. feb. 1952


alpsko smučanje , slalom
 Tine Mulej dikvalifikacija - finale
 Janko Štefe dikvalifikacija - finale