ZOI Squaw Valley 1960

Zimske olimpijske igre Squaw Valley 1960

Drugič je zimska olimpijska odprava odpotovala v Združene države Amerike, tudi tokrat brez slovenskih športnikov, ki so drugič in hkrati zadnjič izpustili zimske olimpijske igre.

 

Kraj in čas: Squaw Valley (ZDA), 18. – 28. februar 1960
Ostali kandidati:
Udeležba: 30 držav, 665 športnikov
Število športov: 6 športov, 27 disciplin
Število slovenskih športnikov: /
Ogenj je prižgal: Kenneth Charles Henry (olimpijski zmagovalec v hitrostnem drsanju na 500 m iz leta 1952)
Igre je odprl: Richard Nixon (podpredsednik ZDA)
Olimpijska zaprisega: Carol Heiss (umetnostno drsanje)

Povezava na MOK: ZOI Squaw Valley 1960

več

Zanimivosti z zimskih olimpijskih iger Squaw Valley 1960

Ko je Mednarodni olimpijski komite v konkurenci Innsbrucka, St, Moritza in Garmisch-Partenkirchna igre dodelil Squaw Valleyju, je bila večina prizorišč zgolj v glavah prirediteljev. Vseeno pa so prizadevni Američani na območju okrog Lake Tahoea ob zajetni finančni injekciji države le uredili vsa prizorišča in jih uskladili z zahtevanimi olimpijskimi zahtevami. Zataknilo se je le pri progi za bob. Slednje Američani niso zgradili, zaradi česar ta disciplina prvič in zadnjič ni bila uvrščena v program.

 

Američani so veliko postorili tudi za vse obiskovalce, veliko pozornosti pa so namenili tudi vsem slovesnostim. Tako je otvoritev iger režiral nihče drug kot Walt Disney. 10-dnevni program iger pa je postregel s kopico zanimivimi in izenačenimi boji. Igre so prinesle tudi nekaj novosti. Prvič so nastopili biatlonci, v program hitrostnega drsanja pa so bile vključene tudi ženske tekme. Drsalci so se tedaj že preselili v dvorane.

 

Iger se je udeležilo 30 držav, skoraj polovica pa se jih je znašla tudi med dobitniki kolajn. Največ so jih še drugič zapored pobrali športniki iz Sovjetske zveze. Na drugo mesto so se zavihteli Nemci, ki so nastopili pod eno zastavo, tretji pa so bili s tremi zlatimi, štirimi srebrnimi in tremi bronastimi kolajnami domačini.

Slovenski uspehi

Do 10 mesta

Pregled medalj

Urnik in rezultati

01. jan. 1970 - 01. jan. 1970

Datumi

Športi

Discipline

Faze

Rezultati

Športniki

Ekipe